Outo laakso ja 4 vinkkiä podcastin tekoon

Outo laakso on mun ja hyvän ystäväni Sofian podcast, joka käsittelee kauhukulttuuria.

Podcastin syntytarina on tylsä. Meitä molempia kiinnosti podcastin tekeminen ja vuoden 2017 lopulla yksinkertaisesti vain päätimme, että otetaan mikrofoni kauniiseen käteen ja katsotaan, mitä saamme aikaiseksi. Podcastin aihetta, kauhukulttuuria, ei myöskään mietitty pitkään. Kyseessä on mun ja Sofian yhteinen rakkaus, jota tarkastelemme kuitenkin tarpeeksi erilaisista näkökulmista, jotta meidän sanailu pysyy mielenkiintoisena ja monipuolisena.

Outo laakso -podcastin ensimmäinen kausi on nyt ulkona ja se koostuu yhteensä kuudesta jaksosta, jotka kaikki yhtä lukuun ottamatta nauhoitettiin loppuvuonna 2017 tai alkuvuonna 2018. Extra-jakso, joka käsitteli A Quiet Place -elokuvaa nauhoitettiin ex-tempore -meiningillä loppukeväästä 2018.

2018 tuntuu olevan se vuosi, kun kaikki aloittavat oman podcastinsa, joten tässä 4 asiaa, jotka itse opin podcastimme ensimmäistä kautta tehdessämme. Toivottavasti niistä on apua just sulle!

1. Buukkaa aika ja tee pilotti NYT

Lopeta lässytys, vaiheilu ja suunnittelu ja buukkaa nauhoitusaika ensimmäisen jakson nauhoitukselle nyt heti. Ensimmäinen jakso voi hyvin olla pilotti- tai testijakso, jota jakelet vain kavereillesi palautteen toivossa.  Ensimmäisen jakson voi hyvin nauhoittaa ja editoida jollain ilmaissoftalla tietokoneella tai vaikka suoraan kännykällä, mutta älä tuhlaa aikaasi teknologian miettimiseen tai pelkäämiseen.

Tärkeintä on, että lopetat sijaissäätämisen, painat REC-namiskaa ja alat puhumaan. Älä tee täydellistä, tee valmista.

2. Rajaa jaksojen aiheet tiukasti

Tämä oli meidän suurin kompastuskivi. Osa meidän jaksojen aiheista oli aivan liian laajoja, esimerkkinä toimikoon jakso, jonka aiheena oli Suomi-kauhu.  Liian laaja aihe käy uuvuttavaksi sekä sinulle että kuuntelijalle eikä mihinkään ehditä keskittymään kunnolla.

Sofia ja meikä podcast-hommissa

3. Suunnittele jakson rakenne, mutta älä hirttäydy siihen

Me suunniteltiin meidän jaksojen rakenteet hyvin vapaasti. Käytännössä meidän jaksojen rakenteet olivat Google Doc -dokkareita, joihin oli kirjattu vain:

  • Jakson osiot sekä pari ydinkysymystä ja/tai -väitettä per osio, joita kumpikin mietti tahoillaan
  • Osion liidi, eli kumpi vie osiota aktiivisesti eteenpäin

Jaksoa tehdessä on myös tärkeää huomata, milloin läppä lentää tarpeeksi hyvin vaikka se ei jakson aiheeseen liittyisikään. Rakennetta ei siis kannata seurata orjallisesti, jos lämyskä vie tekijöitä johonkin mielenkiintoiseen ja uuteen suuntaan. Jos myöhemmin kuunneltuna jokin tuntuu turhalta, niin sen voi aina leikata pois.

4. Tee hyvät muistiinpanot – ja sen jälkeen unohda ne

Kun jakson rakenne oli suunniteltu, niin me Sofian kanssa koottiin omat materiaalit ja ajatukset tahoillamme. Sofialta tuli tähän aiheeseen liittyen ehkä paras podcast-neuvo, mitä olen kuullut: Tee hyvät muistiinpanot, mutta sen jälkeen älä vilkaisekaan niitä. Näin olet käsitellyt aiheen päässäsi, mutta itse lähetys ei mene papereista lukemiseksi. Toimi ainakin omalla kohdallani!

Olemme tällä hetkellä suunnittelemassa Outo laakso -podacstin toista kautta, josta tulee luonnollisesti pidempi, isompi ja parempi kuin ensimmäisestä! Jos napostelee seurata tuon podcastin tai tämän blogin tarinaa, niin seuraa meikäläistä Twitterissä. Outo laakso asustelee myös Facebookissa.

Voit myös liittyä blogin sähköpostilistalle – saat uusimmat blogikuulumiset aina sähköpostiisi.