Sivuilta pöytään: Pakanat

Pakanat on Tuomas Myllylän viikinkiaikojen Suomeen (vuodet n. 700 – 1000) sijoittuva sarjakuvakokoelma, jonka kansien väliin on koottu neljästä albumista koostuva monipolvinen tarina täynnä väkivaltaa, parrakkaita miehiä ja verenhurmeista “politiikkaa”.

Tarinan keskushahmona miekkaa heiluttaa Ari Halikko, jonka suku kohtaa tuhonsa Arin ollessa vasta nuori poika. Ari itse myydään orjaksi itään, mutta hän ei unohda, ei todellakaan. Vuosien jälkeen Ari palaa Suomenlahden rannoille aikuisena miehenä ja sysää kostonhimossaan liikkeelle tapahtumasarjan, joka päättyy vasta kun hämäläisten jokiteiden rannat lainehtivat verestä.

Albumi kannattaa ehdottomasti hankkia omakseen (kyllä, tukekaa suomalaista sarjakuvaa), sen verran väkevää materiaalia se sisältää. Pari lisäajatusta albumista Instagramin puolella.

Mutta, löytyykö Pakanoista materiaalia roolipeliseikkailuun tai jopa kokonaiseen kampanjaan? Ehdottomasti! Esimerkiksi näin:

Pelin alkutilanne: Pelaajat ovat Ari Halikon miehiä, jotka ovat liittyneet hänen joukkoonsa kuka mistäkin syystä. Pelaajien tehtävänä on suorittaa erilaisia Ari Halikon heille määräämiä tehtäviä kuten tiedustelua, diplomatiaa, sabotaasia, vartiointia, saattamista ja jopa puhdasverisiä tappokeikkoja.

Pelaajien kohtaamat esteet: Muut vallan- ja kostonhimoiset suvut ja sukuliittouma. Villi luonto ja tappavan pimeät sekä kylmät talvet. Rosvojoukot. Metsissä omia salaperäisiä motiivejaan toteuttavat noidat ja tietäjät.

Ruuvi kiristyy: Miten pelaajat reagoivat kun Ari Halikko antaa kostonhimolleen vallan ja muuttuukin itse samanlaiseksi verenhimoiseksi tyranniksi, joita alun perin vihasi.  Miten toimia kun myös vieraat vallat sekaantuvat valtapeliin ja tanskalaiset, venäläiset ja gotlantilaiset ilmestyvät keskelle suomalaisten sukujen sotaa? Myös vastapuolten myyttiset soturit kuten Ivarr Korppi tai Olaf Idänmatkaaja toimivat loistavina “loppuvastuksina” tai pelaajien pelottelijoina jos sellaisia kaipaa.

Miljöö ja tapahtumapaikat: Perinteinen suomalainen metsämaisema: järviä, jokia, sankkoja metsiä ja jokien suille sekä muille strategisesti tärkeille paikoille nousseita hirsilinnoituksia ja kyliä. Mukaan voi heittää myös ripauksen meritaistelua Suomenlahden rannoilla.

Pelin teemat: Sarjakuvan teema on selkeästi valta sekä oikeutus valtaan ja melko helpostihan tämän teeman leipoo roolipeliin. Myös koston ja pakkomielteisyyden teemoja voi helposti ujuttaa mukaan, miksei myös pientä kommentaaria naisen asemasta.

Peli- tai suunnittelumusiikiksi käy parhaiten tietysti Moonsorrow.

Parhaiten blogin päivityksistä pysyy kärryillä kun seuraa meikäläistä TwitterissäVoit myös liittyä blogin sähköpostilistalle – saat uusimmat blogikuulumiset aina sähköpostiisi.