Ruudulta pöytään: Maan povessa (Jordskott)

Maan povessa (Jordskott) on ruotsalainen rikossarja, joka myytiin minulle sanoilla Ruotsin True Detective, joten olihan tuo pakko tsekata! Sarja on pyöräytetty Ylellä muutamia vuosia sitten, ja sarjan ensimmäinen kausi on julkaistu Suomessa myös dvd:llä.

Sarja kertoo poliisista nimeltä Eva Thörnblad, jonka pieni tytär katosi Silverhöjdin järvellä seitsemän vuotta sitten. Tapaus kuitattiin hukkumistapauksena, mutta Eva on vakuuttunut, että kyseessä oli sieppaus. Eva on tapauksen jälkeen karistanut Silverhöjdin tomut jaloistaan, mutta joutuu nyt palaamaan kotikonnuilleen hoitaakseen yllättäen kuolleen isänsä asioita. Kotona paljastuu, että seudulla on kadonnut muitakin lapsia, ja Eva päätyy avustamaan paikallista poliisia katoamisiin liittyvissä tutkimuksissa. Käy ilmi, että paikallinen metsäteollisuusyritys nimeltä Thörnblad Cellulose on sotkeentunut katoamisiin, ja että metsässä asuu muutakin kuin peuroja.

Eva Thörnbladina tuimailmeinen Moa Gammel

Mutta Ruotsin True Detective? Ei toudellakaan. Sarja on kökkö ja halvan oloinen, ja juonessa on harmaakarhun kokoisia aukkoja. Nordic noirin synkkyydestä ei ole jälkeäkään.  Kauhuroolipelin lähdemateriaalina Maan povessa on kuitenkin erinomaista kampetta, ja skenaarioiksi se kääntyisi esimerkiksi näin:

Pelin alkutilanne: Pelaajat ovat Silverhöjdin pikkukaupungin poliiseja, jotka yrittävät median, kansallisen poliisin ja paikallisten poliisipomojen aiheuttaman paineen alla tutkia kadonneiden lasten tapausta. Pelaajien tehtävänä on etsiä lapset ja tietysti syylliset.

Pelaajien kohtaamat esteet: Thörnblad Cellulose saavuttamattomissa olevat pomot ja tilat sekä yrityksen palkkaamat puolisotilaalliset vartijat. Paikalle saapunut lehdistö. Hysteeriset ja omia tutkimuksiaan tekemät vanhemmat. Pelaajien pomo sekä Tukholmasta saapuneet isot poliisipomot, jotka vaativat tuloksia. Metsän olennot.

Ruuvi kiristyy: Pelaajat ymmärtävät, että Thörnblad Cellulosen pussissa ei ole täysin puhtaita sahanpuruja. Entä kuka tappaa ihmisiä pikkukaupungissa ja miksi? Pelaajat yritetään pelotella lopettamaan tutkimukset väkivallalla uhaten. Lisää lapsia katoaa. Lasten sieppaaja asettaa aikarajan . Mitä olentoja metsässä asuu, ja miten he liittyvät tähän kaikkeen?

Miljöö ja tapahtumapaikat: Silverhöjd on tavallistakin tavallisempi ruotsalainen pikkukaupunki, johon koko maan katse on kohdistunut katoamistapausten takia. Kaupungin rajoilta tosin alkaa muinainen ja valtava ikimetsä, jonka uumenista löytyy erämaajärviä, luolastoja ja Thörnblad Cellulose -yrityksen hakkuualueita.

Pelin teemat: Sarjassa on vahva ekologinen sanoma, ja tämä teema on helppoa tuoda mukaan myös itse peliin. Miten suhtaudumme siihen, kun luonto päättääkin iskeä takaisin ja näyttää ihmisille ns. kaapin paikan?

Älkää antako hyvän trailerin hämätä, sarja ei ole lainkaan niin hyvä kuin mitä se antaa ymmärtää!

Ruudulta pöytään on sarja postauksia, joissa eri elokuvat muuttuvat 1-2 illan roolipeliskenaarioiksi.

Seuraa meikäläistä ja blogia TwitterissäVoit myös liittyä blogin sähköpostilistalle – saat uusimmat blogikuulumiset aina sähköpostiisi.